Home > O Plukon
O Plukon
Plukon Food Group to innowacyjny gracz w europejskim przemyśle spożywczym, dostarczający drób, gotowe dania i sałatki, komponenty posiłków oraz alternatywne białka wiodącym europejskim partnerom branży spożywczej. Obecnie posiadamy 40 lokalizacji w siedmiu krajach i zatrudniamy ponad 11 000 osób, odgrywając wiodącą rolę międzynarodową w przekładaniu potrzeb klientów na innowacyjne produkty, koncepcje i rozwiązania rolnicze. Plukon produkuje zdrową i zróżnicowaną żywność dla milionów Europejczyków – przystępną cenowo, łatwo dostępną i prostą w przygotowaniu. Nasze motto to: „Think Fresh. Act Fresh. Make Fresh.”
Fakty i liczby
Firma posiada obecnie 40 oddziałów w Europie, w tym 10 w Holandii, 7 w Niemczech, 3 w Belgii, 2 w Polsce, 6 we Francji, 10 w Hiszpanii i 2 w Danii. Główna siedziba znajduje się w Wezep, w Holandii. W 2024 roku osiągnęliśmy przychód w wysokości około 3,3 miliarda euro.
Ambicje
Plukon chce być najbardziej elastycznym, wydajnym, innowacyjnym i opierającym się na wiedzy producentem mięsa drobiowego i posiłków w Europie. Chcemy to osiągnąć, działając w oparciu o nasze podstawowe wartości: innowacyjność, realistyczne podejście i odpowiedzialność. Biorąc innowacyjność za punkt wyjścia, życzenia konsumentów za kompas i pamiętając o naszym środowisku, opracowujemy przyszłościowe rozwiązania żywnościowe. Plukon Food Group to centrum wiedzy w dziedzinie mięsa drobiowego i, wychodząc z tego założenia, nadal chcemy się rozwijać pod względem jakości, wydajności i rentowności.