Po południu 29 września 2022 r. Peter Poortinga, dyrektor generalny Grupy Plukon Food, odebrał francuskie odznaczenie Chevalier dans l’Ordre National du Mérite (Kawaler Narodowego Orderu Zasługi). Podczas przyjęcia we francuskiej rezydencji w Hadze w imieniu Prezydenta Republiki Francuskiej nagrodę tę wręczył Olivier Becht, Minister Handlu Zagranicznego, Atrakcyjności i Obywateli Francuskich za Granicą.
Peter Poortinga został uhonorowany tym prestiżowym tytułem z racji pełnienia funkcji dyrektora generalnego Grupy Plukon Food. Od czasu przejęcia przez Plukon w 2017 r. francuska firma DUC odzyskała pozycję i ponownie stała się dochodową organizacją, dzięki czemu udało jej się utrzymać dużą liczbę francuskich miejsc pracy.
Generał Charles de Gaulle ustanowił odznaczenie Ordre National du Mérite (Narodowy Order Zasługi) w 1963 r., aby nagradzać zarówno wojskowych, jak i cywilów za ich zasługi dla narodu francuskiego.
– To zaszczyt otrzymać tę nagrodę. Kiedy Grupa Plukon przejmowała DUC w 2017 r., firma mierzyła się z trudnościami finansowymi. Przeprowadziliśmy duże inwestycje w celu optymalizacji procesu produkcji. Wraz z naszymi współpracownikami sprawiliśmy, że firma DUC ponownie stała się rentowna, co pozwoliło nam zachować wiele miejsc pracy. Teraz zostałem uhonorowany odznaczeniem Chevalier dans l’Ordre National du Mérite i uważam to za wyraz wielkiego uznania dla naszych osiągnięć w ostatnich latach. Jestem z tego niezmiernie dumny – powiedział Peter Poortinga.
O Grupie Plukon Food
Grupa Plukon Food to innowacyjny gracz w dziedzinie drobiu, mączek, komponentów mączek i białek alternatywnych w Europie. Firma ma siedem oddziałów w Holandii, sześć w Niemczech, trzy w Belgii, jeden w Polsce, siedem we Francji i cztery w Hiszpanii. Łącznie zatrudnia niemal 9000 pracowników. Obroty Plukon w 2021 r. wyniosły około 2,2 miliarda euro.