Plukon Food Group wchodzi na polski rynek

Plukon Food Group osiągnęła zasadnicze porozumienie co do spółki joint venture z polską rodziną Wyrębski, co dało jej dostęp do polskiego rynku. Wraz z rodziną Wyrębski Plukon Food Group zamierza wybudować ekologiczną ubojnię w okolicy Wróblewa.

Zwiększy to obecność Plukon w Europie i umożliwi kontynuację strategii firmy na europejskim rynku drobiu. Dane finansowe nie zostały ujawnione.

„Obiecujące możliwości rozwoju”

Peter Poortinga, Dyrektor Generalny Plukon Food Group: „Cieszę się z nadchodzącej współpracy z rodziną Wyrębski i z niecierpliwością czekam na wspólne budowanie silnej pozycji na polskim rynku drobiarskim. Współpraca z rodziną Wyrębski jest zgodna z naszą strategią posiadania piątego kraju produkcyjnego w Europie. Polski rynek produkcji drobiu, który jest największy w Europie, oferuje obiecujące możliwości rozwoju dla naszej firmy”.

Transakcja podlega zwyczajowym warunkom, takim jak zatwierdzenie przez odpowiednie organy ochrony konkurencji.

Wyrębski

Firma Wyrębski produkuje wysokiej jakości świeże i głęboko mrożone produkty drobiowe na rynek gastronomiczny, dla handlu detalicznego i przemysłu spożywczego pod własną marką. Głównymi rynkami obsługiwanymi przez firmę są Polska i północno-zachodnia Europa. Firma ma siedzibę w polskim Wróblewie.